Wwvrsac edukacija - Živi lokalno, radi globalno - Ivan Miljanic sKa
74
post-template-default,single,single-post,postid-74,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on, vertical_menu_background_opacity, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
wwrsac-edukacija-freelance-u-srbiji

Wwvrsac edukacija – Živi lokalno, radi globalno

Moram priznati da sam veoma razočaran… ali u sebe, jer sam ove godine prvi put bio učesnik edukativnog programa dragih nam Vrščana. Za sve koji nisu pratili live stream u nastavku ću ukratko opisti moj doživljaj čitavog seminara.

Iako je jutro bilo tmurno sam doček je bio topao, uz mlade ljude iz organizacije koji su se trudili da niko ne zaluta i da se “check in” i podela akreditacija odradi što brže i efikasnije. Nisu manjkali ni poklončići, kao ni kafa dobordošlice. Sponzori su spremili zanimacije, poput nagradne igre VIP-a gde ste mogli da učestvujete u spotu kao bubnjar ili ste mogli da se razonodite u uz Samsungove VR naočare i doživite 3D avanturu u pauzama izmedju predavanja.

Sama scena i pristup je ličio na TED konfekrencije, što je svakako pozitivno. Predavači su bili različiti, trudili su se da drže pažnju i uključuju učesnike. Tri stupa konferencije kako oni to vole da kažu su bila:

Inspiracija

Uspešno! 

Slušajući priče i iskustva govornika su stvarno davali vetar u ledja i podsticali na razmišljanja. Identifikovanje sa problemima na koje svako ko je pokušao da napravi nešto svoje je sigurno naletao. Neka odgovor na pitanje da li su ovo ispunili bude da prvi dan nakon edukacije su mi se javile ideje na kojima sam počeo da radim, a inspirisan pričama sa i na edukaciji.

Networking

Uspešno! 

Po meni verovatno najbitniji deo ovakvih edukacija, jer se bukvalno nalzaite okruženi uspešnim ljudima koji su uspeli ono što vi verovatno želite da postignete (samostalan biznis, posao u najvećim IT kompanijama…). Takodje veoma je bitno da su sami govornici spremin da razmene svoje iskustvo i da popičaju sa učesnicima i posle predavanja. I verujte mi APSOLUTNO svi su bili spremni da odgovore na pitanja uz kafu, pivo, cigaru… Svaka časti  za njih!

Format

Delimično uspešno! 

wwvrsac edukacija je okrenuta sloganu: Živi lokalno – radi globalno! i kao takva obradjuje 3 načina rada: Freelance, Outsourcing i Start-up! Takodje format je takav da su teme podeljene po blokovima a na kraju svakog bloka je i panel diskusija gde svi mogu učestvovati. Format je bio uspešan ali zbog malih propusta i problema oko nepojavljivanja nekih predavača i menjanja u zadnjoj sekundi i poneke tehničke problematike označavam kao delimično uspešno.

Kao što i moto edukacije kaže,

ŽIVI LOKALNO – RADI GLOBALNO

fokus je i bio na poslovima i modelima koji mogu da omoguće ovakav način rada:

Freelance

Stvarno dobre motivacione priče i ljudi koji vam pričaju iz iskustva šta vam je potrebno da se pre svega OSLOBODITE i počnete sa FREELANCE-om. Kako početi? Najčešći problemi? Kako doći do prvog posla?.. samo su neka od odgovorenih pitanja!

Outsource

Ako vas ne razumeju u Srbiji, svakako ne morate da idete preko, udružite se u timove i pružajte usluge stranim klijentima. Naravno preduslov je kvalitet u uslugama ali predavači u Vršcu su pokazivali dobre prakse, kako se organizovati, kako sa ljudima...

Start-Up

... skupili ste znanje, resurse, tim i imate BOOM ideju! Ovde možete popričati i poslušati ljude koji su uspeli da svoj projekat i svoju ideju realizuju i ponude je celom svetu. Kako doći do finansijske pomoći, do dodatnog know-how-a... pogadjate ponovo na wwvrsac konferenciji =)

Tok konferencije

Sama konferencija bila je podeljena po modulima koje smo gore naveli + KeyNote predavanja sa kojim smo počeli (eDu)druženje:

(Ostavio sam i linkove pa iskoristite i povežite se sa predavačima, uglavnom su vrlo otvoreni za komunikaciju)

  1. KEYNOTE (Lazar Džamić, Lazar Stojković, Vladimir Vulić)
  2. FREELANCE (Duška Nikolić, Andrija Vučinić, [sub]Miroslav Georgijević)
  3. OUTSOURCING (Saša Popović, Catherine Ferrary Simon, Radomir Basta)
  4. STARTUP (Ivan Bjelajac, Uroš Banješević, Marko Kažić)

Nešto što se pokazalo vrlo efikasno jeste način (ili da to nazovemo struktura) predavanja. Pitanja (sem ako nisu baš zanimljiva, ili ne dolaze od nekog baš grlatog) se ne postavljaju u toku predavanja, kako bi predavači ispoštovali satnicu, već na kraju svakog bloka ide panel diskusija gde čak i kada nema pitanja panelisti medjusobno diskutuju o problemima vezanim za tematiku bloka o kome su pričali)

Blok I: KEYNOTE

lazar-dzamicOvo je bio treći put da uživo slušam Lazara (FNK), koji stvarno uvek donese veoma zanimljiva predavanja. Nazavao bih to kombinacijom motivacionog govora, začinjenog sa baš ozbiljnim iskustvom i sagledavanja marketinga koje ima težinu! Veoma su mi korisne informacije kako se marketing menjao i koliko se ustvari sada stvari odvijaju drugačije, a opet i isto (:confused:)

Svakako predavanje koje je moglo slobodno da traje duže i mislim da niko nije skretao pogled.

Svaka čast!

lazar-stojkovicU (ww)Vršcu sam prvi put imao priliku da upoznam i poslušam i drugog Lazara (500 Startups, SEE ICT, Super). Veoma razuman, smiren i ohrabrujuć pristup i predavanje koje potiče na razmišljanje. Naravno puno rada i fokus je nešto što što se podrazumeva u ovoj priči.

Kvalitetno predavanje iz priča koja je potkrepljena situacijama iz razvoja njegovog biznisa.

Sve u svemu, veoma sam zadovoljan Lazarovim predavanjem i generalno pristupom poslu!

GJ!

vladimir-vulicŠta reći o Vladi (digitalizuj.me, Spark.me) a da o tome niste čuli?

Svaki put se radujem njegovom predavanju, jer čovek stvarno RAZDRMA masu. Imam utisak da kada bi pričao o najdosadnijoj stvari on bi uspeo da me, ne zadrži na mestu, već da me spreči od treptanja…

Sjajna analogija sa njegovim junakom GOKU-om, naravno ponovo pokloni, i ono što je najvažnije ponovo sjajno predavanje koje ostaje u pamćenju!

Motivaciono ali na neki njegov način, koji (bar mene) baš pogađa “u žicu”

Blok II: FREELANCE

duska-nikolicPrvi nastup, te ću biti blag =)

Šalu na stranu, odličan nastup za prvi put! Malo se videla borba sa tremom na početku ali vrlo brzo, uz malu pomoć dobre publike je Duška (Virtual Assistant) izašla kao pobednik u toj “maloj” borbi.

Dojam je bio kao da vam neki prijatelj priča kako je moguće da sam na internetu zaradiš neke pare… Prolazila je kroz najbanalnije ali i najrealnije probleme i primere  na šta se sve nailazi u startovanju svog poslovnog nastupa na internetu.

Duška hvala još jednom na tome što si podelila svoju priču sa nama!

andrija-vucinicZnate ono kad gledate neki edukativni crtać ili animirani video koji te uči nečemu ali ti si sve vreme nasmejan?

E pa to x 10 i dobijaš Andrijino (Andrijevo) predavanje. Iskoristiću ovu priliku (iako to verovatno neće videti:) da se zahvalim Andriji (Automatic INC) što nam je ispričao svoju priču, što nam je pokazao kako da pratiš svoj cilj, i kako da istraješ i kada te “gaze” =)

Preneo nam je da budemo hrabri, ali i vredni, da verujemo u sebe i da je život nepredvidiv, ali nekad da ne dižemo ruke! Pogotovo ne od sebe!

Miroslav GeorgijevicNeočekivano – FOTOGRAFIJA! I to od strane Miroslava Georgijevića (Freelance fotograf) koji je stvarno izvadio situaciju i “uskočio” kao zamena planiranom predavaču.

Iskreno, ovo je tema koje me je najmanje zanimala, ali je čovek pričao svoju životnu priču, pa negde svako ko je probao i ko je imao fin. situaciju u Srbiji može da se poistoveti sa istom.

Ako ste ikada pomišljali da prodajete slike na nekom stocku, kontaktirajte čoveka ili ustvari možda bolje pogledajte njegov sajt i njegove radove.

Blok III: OUTSOURCING

sasa-popovicOdlika Saše (VEGA IT Sourcing), a moram reći i druga dva predavača iz ovog bloka sigurno mora biti (bar po priči) da biste sigurno hteli da radite u njihovim fimrama.

U principu Saša je pričao svoju priču, koja je pored toga što je bila motivaciona, bila i zanimljiva ali pričao je i o problemima koji dolaze kasnije kada se firma formira.

Ono što se meni najviše svidelo jeste stvaranje zajednice od tima, i način na koji se odnosi prema zaposlenima!

Ukratko: SVAKA! (interna fora prevod “svaka čast!”)

catherine-ferrary-simonSitna, mršava, moderna žena izlazi na scenu, polu nesigurno i plašljivo i počinje da priča na srpsko-engleskom i onda BOOM!

Jedna od najinspriativnijih priča! Žena je carica! Ostavila full lagodan život u traženju onoga šta želi da radi i suprotstavljanju nemogućem odprilike!

Žena je otišla sa sigurnog posla iz USA i došla da živi u Srbiju i proživljava na poslu sve ono što je svako od nas osetio (srpske gazde, “redovnu” platu, unapredjenje sa smanjenjem plate…) + je stranac i žensko!

Uopšte neću pričati dalje, samo bih voleo da ima više ovakvih heroja! Stvarno… nakon i aplauz! (:clapclap:)

The Catherine Ferrary Simon (Version1, Chiomenti.net, Deploy.inc)

radomir-bastaRadomir je podelio sa nama njegovu priču o četiri kockice (Four Dots) firmi koja se uspešno bavi SEO-om.

Još jedna u nizu priča koja pokazuje da uporan rad i kvalitet je nešto što se u velikom broju slučajeva isplati! Sigurno je da put neće biti ravan i bez prepreka ali.. verujte u sebe!

Pričao je najviše o tome kako su napravili šta su napravili, i kako se odnose prema svom timu.

Ako već niste, posle ovoga biste ozbiljno porazmislili gde ste vi to na pretraživačima tj reztultatima istih.

Što bi Basta rekao: “Šta će mi vizit karta, prvi sam na Googlu” 🙂

Blok IV: STARTUP

ivan-bjelajacIvan (GoDaddy Belgrade, Devana, srb-smeasoc.org) je stari poznanik, poznanstvo datira još od predobre ere početka Counter Strike turnira u Srbiji. Sjajno vreme momci! Ali ovoga puta mi je mnogo drago da sam ga slušao kako priča priču za koju smo sigurno svi iz ovog sveta već čuli!

Predavanje je bilo sjajno. Kroz šaljive dogadjaje i šalu, ispričao je sve ono dobro ali i sve ono loše kroz šta su prolazili dok nisu došli do trenutne pozicije.

Samo razmišljanje i postavljanje ciljeva je za mene bilo otkrovenje. Well done!

Možda je besmisleno da pričam šta je sve čovek sa svojim timom uradio, ukratko: Doveli su GoDaddy u Srbiju =)

uros-banjesevicAko ćemo po nečemu pamtiti ovaj nastup, onda je to sam START predavanja, entuzijazam i energičnost ovog tj ovih momaka!

Predavanje počinje a Uroša (Mad Head Games) nema, naravno tu je kolega koji sve preuzima na sebe i odjednom salom prolazi jek: “IVANE, STANI!”. U salu utrčava čovek sa kacigom i rukavicama i preotima mikrofon!

Ako nije bilo planirano momci, uradite to opet =)

Super priča o tome kako da NEUSPEH pretvorite u USPEH, ili možda pre… kako da vas neuspeh ne plaši. Ako padnete 100 puta, 101 put se nećete plašiti 🙂

U svakom slučaju svako ko uspe u plasiranju i kodiranju igara.. on je za mene jednostavno BogOtac ili u ovom slučaju BogOci =)

ps. Žao mi je jedino na tom 4. mestu u kartingu :p

marko-kazicMarka (Zamphyr) sam upoznao ove godine u Terra travel kombiju kada sam se vraćao iz Slovenije, gde je on predavao na jednoj konferenciji. Morao sam da ga zapamtim jer smo ga čekali jedno sat ipo i vrtali se po Ljubljani dok nismo krenuli =) (ne njegovom greškom).

Tu sam prvi put čuo njegova mišljejna i čuo o njegovoj karijeri! Mnogo mi se svidelo kako razmišlja i koliko ga ne zanimaju banalne stvari.

Ovo je čovek koji stvarno želi nešto da promeni i spreman je da da celog sebe! (A ima ga 😉

Svaka čast Marko i samo napred!

Ono zbog čeka se najviše i dolazi, ok jedna od dve/tri najbitnije stvari jesu predavanja i kao što možete videti gore, po mom mišljenju veoma dobri predavači, i ono što bih pohvalio veoma “na zemlji”, pristupačni i željni da pomognu! U prevodu, normalni bre neki ljudi.

ska-wwvrsac
Hvala za customizable accreditation 😉

Organizatori su se trudili da sve prodje u najboljem redu, da nam organizuju i edukaciju i zabavu i networking i ugodan smeštaj. Stvarno su se trudili i svaka čast Ivanu i timu kako su sve izgurali.

Nisam u VIP-u, ali su odlčno organizovali zabavu i nagradnu igru! (ps. jedino što gif sa bubnjarenjem nisam dobio 🙁 ). Sjajno je bilo i predavanje iznenadjenja, kao i poklon!

E sada nije baš sve bilo SJAJNO, bilo je i propusta, ali da nema propusta ne bi ni imali šta da popravljaju za sledeću godinu.

Ispod ću napisati i ono čime nisam bio zadovoljan, ali iskreno nije mi pokvarilo utisak, čak-šta-više-no-elem [malo poštapanja] siguran sam da ću se potruditi da dodjem i sl. godine.

Propusti / “Za popraviti”

  • Pri dolasku u Vilu Breg (koju ste vi preporučili), nam saopštavaju da SPA ne radi. Mogli su da nam jave ranije ili da koreguju cenu :S. Sve ostalo super što se tiče smeštaja!
  • Dosta česti problemi sa puštanjem prezantacija (ipak smo mi neki IT =), kao i podešavanje na glavnom ekranu tako da svi vide.
  • Na jednoj pauzi za kafu, drugari koji su je pravili se pakuju i odlaze :S Takodje jedan aparat na sve nas… Bilo je malo gužvanje!
  • Networking žurka.. (uhh.. znam da ovo nije primarno, ali ja jednostavno volim da popijem koju, ovo je stvarno bilo užas =) Što se pića tiče, muzičari i atmosfera (kada je piće proradilo) su bili sjajni!

I malo sličica za kraj:

No Comments

Post a Comment