Integracija offline i online marketinških strategija: stvaranje sinergije - Ivan Miljanic sKa
6897
post-template-default,single,single-post,postid-6897,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Integracija offline i online marketinških strategija: stvaranje sinergije

Integracija offline i online marketinških strategija: stvaranje sinergije

U današnjem digitalnom dobu, marketinške strategije ne smeju da budu isključivo fokusirane na online ili offline kanale. Umesto toga, uspešne kompanije prepoznaju važnost integracije oba pristupa kako bi ostvarile sinergiju i postigle maksimalne rezultate.

Offline marketinške strategije koje podržavaju online prisustvo

Offline marketinške strategije, kao što su štampani oglasi, televizijski reklamni spotovi i reklame na radiju, i dalje igraju važnu ulogu u privlačenju publike i kreiranju prepoznatljivosti brenda. Međutim, njihova snaga može biti znatno unapređena ukoliko se integrišu sa online kanalima.

Na primer, kompanija koja se bavi prodajom sportske opreme može kreirati televizijsku reklamu koja će podsticati ljude da posete njihovu veb stranicu kako bi se informisali o aktuelnim popustima i pogodnostima. Na taj način, offline reklama postaje efikasna polazna tačka koja vodi ka online iskustvu i povećava konverzije.

Online marketinške strategije koje podstiču offline angažman

Suprotno od prethodnog primera, online marketinške strategije mogu biti odličan način da se podstakne offline angažman. Na primer, kompanija koja prodaje odeću može koristiti e-mail marketing kampanje kako bi obavestila svoje korisnike o bliskim prodajnim događajima u lokalnoj prodavnici. Osim toga, kroz online kanale se mogu organizovati nagradne igre koje zahtevaju posetu fizičkom prodajnom mestu kako bi se učestvovalo.

Povezivanje online i offline aktivnosti pruža brendu mogućnost da izgradi jaku vezu sa korisnicima i ostavi dugotrajni utisak. Umesto da posmatraju online i offline kao odvojene entitete, kompanije trebaju da sagledaju njihovu međusobnu povezanost i iskoriste je u svrhu postizanja boljih marketinških rezultata.

Sinergija u praksi: primer jedne kompanije

Jedan od najboljih primera sinergije između online i offline marketinških strategija je kompanija koja se bavi prodajom elektronike. Ova kompanija koristi svoju online prisutnost, kroz veb stranicu i društvene mreže, kako bi pružila korisnicima detaljne informacije o proizvodima i njihovim karakteristikama.

Međutim, kompanija ne zaboravlja na offline kanale. Oni organizuju demonstracije proizvoda u fizičkim prodavnicama kako bi kupcima omogućili da isprobaju uređaje pre kupovine. Nakon demonstracije, kompanija koristi online kanale da bi korisnicima pružila dodatne informacije o proizvodima, poput specijalnih ponuda ili video uputstava za korišćenje.

Ovaj integrisani pristup podstiče poverenje potrošača i čini celokupno iskustvo kupovine prijatnijim i informativnijim.

U zaključku, integracija offline i online marketinških strategija donosi brojne benefite, od povećanja vidljivosti brenda i angažmana publike, do povećanja konverzija i poverenja potrošača. Kompanije koje uspešno kombinuju oba pristupa stvaraju sinergiju koja donosi značajne rezultate na tržištu.

No Comments

Post a Comment